Vijećničko pitanje „Dioklecijanovi podrumi“

Vijećničko pitanje „Dioklecijanovi podrumi“

Split, 15. travnja 2015. godine

GRADSKO VIJEĆE GRADA SPLITA


PREDMET: Vijećničko pitanje „Dioklecijanovi podrumi“

VIJEĆNIK: Tomislav Alujević Grgas

PITANJE: Za gradonačelnika gosp. Ivu Baldasara


Gospodine Gradonačelniče, znam da sam pomalo dosadan ali moram opet otvoriti jednu staru temu. Nedavno je grupa nas Splićana bila organizirano čarterom u Istanbulu. Svatko od nas je za razne ulaznice morao izdvojiti prosječno oko 180 eura. Kako je u avionu bilo oko 200 putnika to znači da smo tih par dana samo na ulaznice potrošili oko 36.000 eura ili oko 274.000 kn. Zahvaljujući pitanju koje sam postavio na prethodnoj sjednici dobio sam podatak o zaradi od prodaje ulaznica u zadnje tri godine za gradske muzeje te sam došao do podatka da su gradski muzeji u 2014. godini od prodaje ulaznica zaradili oko 69.000kn što predstavlja 25% od onog što smo mi kao turisti potrošili na ulaznice za vrijeme četverodnevnog boravka u Istanbulu. Za pohvalu je da ste u ovom mandatu prebacili upravljanje nad podrumima na muzej grada čija se opravdanost vidi po promjenama u brojkama, ali još uvijek se ne mogu pomiriti s činjenicom da se Dioklecijanovi podrumi tretiraju kao gradska ulica iako nema ni imena niti brojeva te se na taj način gube ogromna sredstva. Naravno, uz ulaznice u podrumima bi trebalo organizirati predstave, prodaju suvenira, hrane, a kako su podrumi postali poznati i po seriji „Game of Thrones“ zašto ne zajedno s produkcijskom kućom napraviti jednu prostoriju sa zmajevima gdje bi se turisti slikali za uspomenu. Ulaznica od 15 eura iz iskustva ne bi predstavljala uz ovakve sadržaje nikakav problem, a grad bi uprihodio značajna sredstva u proračunu s kojima bi mogao održavati gradsku jezgru, ali i graditi druge infrastrukturne sadržaje kao što su škole i vrtići, a pretpostavljam da ni obnova turističke palače ne bi bila problem. Jeste li spremni po tom pitanju napraviti promjenu u svom mandatu i naravno moram opet spomenuti te napokon ukloniti parking ispred Dioklecijanove palače?


ODGOVOR

Za sada nisam sklon naplati prolaska kroz Podrume, prije svega zbog građana splita. Drugi razlog je to što smatram da veću korist imamo od poreza i prireza koji se uprihođuju zbog toga što ljudi rade u Podrumima i siguran sam da bi se prihod smanjio u slučaju naplate ulaznica. Međutim, to je stanje za ovu sezonu, ali ćemo nastaviti pratiti situaciju i razmotriti prijedlog za iduću sezonu.

Parkiralište ispred Dioklecijanove palače neće se micati dok se trajno ne riješi pitanje parkirališta i garaža u skolu projekta istočne obale.

Gradonačelnik Ivo Baldasar

Komentari


Trenutno nema komentara. Budi prvi koji će komentirati članak.

Komentiraj članak

Ime (Obavezno)
Komentar (Obavezno)
CAPTCHA image
Unesite kod prikazan na slici