Vijećničko pitanje „Rješenje problema životinjskog izmeta po ulicama“

Vijećničko pitanje „Rješenje problema životinjskog izmeta po ulicama“

Split, 12. veljače 2015. godine

GRADSKO VIJEĆE GRADA SPLITA


PREDMET: Vijećničko pitanje „Rješenje problema životinjskog izmeta po ulicama“

VIJEĆNIK: Tomislav Alujević Grgas

PITANJE: Za gradonačelnika gosp. Ivu Baldasara


Mnogi gradovi su se susreli s problemom neodgovornih vlasnika kućnih ljubimaca i izmeta na ulicama. Tehnologija brzo napreduje, a cijena uporabe takve tehnologije je sve pristupačnija i onima koji ne spadaju u skupinu bogatih. Činjenica jest da se već niz godina u mnogim gradovima problem riješio na način da je napravljena dnk baza svih kućnih ljubimaca. Tako kad se pronađe izmet, jednostavnom se analizom dolazi preko baze podataka do vlasnika i kažnjava za prekršaj. Na taj način se trajno rješava problem neodgovornosti pojedinih vlasnika životinja koji izbjegavaju počistiti izmet za svojim kućnim ljubimcem. Znamo da već postoji registar kućnih ljubimaca kod veterinara zbog obveze cijepljenja, činjenica je da je u međuvremenu testiranje dnk postalo cjenovno pristupačno i drugima, a kroz obvezu registriranja u bazu se može naplatiti postupak dnk analize te tako pokriti dio troška.

Jeste li spremni uvesti ovakav način kontrole i na taj način riješiti problem koji je nažalost dosta prisutan u našem gradu?


ODGOVOR

Grad Split, kao jedinica lokalne samouprave, komunalne djelatnosti obavlja u okviru djelatnosti navedenih člankom 3. stavka 1. Zakona o komunalnom gospodarstvu. Navedeni prijedlog iz pitanja Vijećnika, osim navedenog, podrazumijeva angažman posebno stručnih i opremljenih službi kako na uzorkovanju tako i na samoj DNK analizi te evidenciji. Međutim, uz sve navedeno, smatramo prijedlog dobrim i afirmativnim te ćemo u narednom periodu kontaktirati sa institucijama (Nastavni zavod za javno zdravstvo Splitsko dalmatinske županije, Veterinarski zavod Split), a kako bi sagledati mogućnost uvođenja ovakvog načina nadzora te slijedom toga i prekršajnog sankcioniranja vlasnika kućnih ljubimaca. Pročelnik Špiro Cokarić

Komentari


SEP Plavi planet
23. svibanj 2016. 16:22
Govorite gluposti! Više dođe analiza dnk-a od jednostavnog uvođenja reda. Psi su kod veterinara samo čipirani i to radi pronalaska vlasnika. Zaposlite više komunalnih redara i postavite znakove o kaznama za vlasnike pasa. Jedino su visoke kazne učinkovite. Tabele sa cijenom kazne su učinkovite svuda u europi, od 50 eura u Irskoj pa i više u Engleskoj i Škotskoj.
Bilo bi dobro i da postavite kamere na najprometnijim ulicama u centru grada da se vidi ko šta radi na štetu svih građana.

Komentiraj članak

Ime (Obavezno)
Komentar (Obavezno)
CAPTCHA image
Unesite kod prikazan na slici