RASPRAVA: Prijedlog odluke o naknadi članovima upravnih vijeća
23.02.2014. Rasprava

RASPRAVA: Prijedlog odluke o naknadi članovima upravnih vijeća

7. SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA (3.12.2013.)

Ad 48. Prijedlog odluke o naknadi članovima upravnih vijeća ustanova u kulturi, kazališnih vijeća i vijeća u kulturi Grada Splita (dodatak i vijećnika)

LUKA PODRUG
Mislim da se dobro sjećate, gospodin gradonačelnik je prihvatio kod utvrđivanja dnevnog reda moj prijedlog da se kroz ovu točku raspravi i ono što je bio zaključak one prethodne, dakle, imate jednu točku dnevnog reda gdje će mo raspraviti o naknadama vijećnika u upravnim vijećima, nadzornih odbora i tako dalje. Ja sam je bio formulira, mi istina nismo do kraja precizirali, ali mislim da je to u fonografskom i zapisničkom dijelu jasno i evidentno, da će mo kroz ovu točku raspraviti. Znači ona bi se trebala nazvati u najmanju ruku, izmijenit – naknada članovima upravnih vijeća, nadzornih odbora. Upravnih vijeća i nadzornih. Molim? E. Upravnih vijeća i nadzornih odbora. Tako da kroz ovu točku raspravimo sve. I vijeće u kulturi, i upravna druga vijeća, i sve nadzorne odbore. I to je gradonačelnik prihvatio i kao takva je ona sastavni dio ovog.

GRADONAČELNIK
Prihvatio sam na raspravu, u pravu je gospodin Luka, mi smo razgovarali o tome i prihvatili smo da se na ovo nadoda još i „nadzornih odbora“. Upravnih vijeća i nadzornih odbora. Zašto ne, zašto, pa možemo raspravljat. E sad jedino, i meni je ostalo nejasno, glasat će mo za ovaj prijedlog, a nismo dodali još prijedlog vezano za nadzorne odbore. Ali možemo raspravljati. Ko nam brani.

GRADONAČELNIK
Ja sam sebi upisao ovdje da smo nadodali i nadzorne odbore trgovačkih društava u pretežitom vlasništvu Grada Splita. Prema tome, raspravljajmo, moj prijedlog je bazičan, ovdje imate 500 kuna za sva upravna vijeća, bez obzira, čim se zovu upravna vijeća – 500 kuna, za sve nadzorne odbore 1900 kuna – linearno svima. Onima o kojima odlučuje Grad Split. Dakle, ovdje ne govorimo o onima u kojima Grad Split samo participira, jer tamo nema pravo odluke. I oni se računaju po drugoj, nije osnivač, i samo participira, dakle, samo je suvlasnik i tamo ne može odlučivat, to vam je Lučka uprava Split, to vam je Aerodrom Split, to vam je, nije Des, Eko Kkaštelanski zaljev – posebnim zakonima, tako je. I Regionalna veletržnica, ti se isključuju iz ovih mogućnosti. To je moj prijedlog. Dakle, 500 kuna za sva upravna vijeća uključujući i Javnu ustanovu Javna vatrogasna postrojba.

LUKA PODRUG
Želio sam samo donekle formulirat onako kako ja mislim, a nastavit ću se na ono što je gospodin gradonačelnik kazao. Cijelu ovu po meni dvojbu bi mogli riješiti jednom rečenicom uz prihvaćanje ovoga prijedloga koji je već tu u pisanom obliku, da Gradsko vijeće donosi zaključak da svi gradski vijećnici temeljem svih naknada koji proizlaze iz statusa gradskog vijećnika u upravnim i nadzornim vijećima, Gradskom vijeću i tako dalje, mogu primat samo jednu naknadu. Sve riješeno. Pa neka bira. Ja nemam ništa protiv da savjetnik prima savjetničku, ali je zaista nenormalno da prima i vijećničku i savjetničku. To je naprosto neprirodno. A isto da ne kažem u tri, četri nadzorna odbora i upravna vijeća.

GRADONAČELNIK
Moj prijedlog je da, dakle, kod ovoga imamo savjetnika koji su na ugovoru o djelu. I tu postoji određena razlika. I moj prijedlog je da vijećnik pored vijećničke naknade može primati još jednu naknadu temeljem rada bilo u upravnom vijeću, bilo nadzornom odboru. Tako je. Radna tijela ….

HRVOJE MARUŠIĆ
Ovo jedno s drugim u biti po meni nema veze. Dakle, vijećnik ne može biti savjetnik. Ne vidim razloga zašto vijećnik ne bi bio projekt menadžer ili kako ćete ga god zvat, ali volonterski. Molim? Samo malo, molim vas. Čim dobije naknadu iz Grada on više nije nepristran. On može biti Čepo, ja, bilo ko, možemo se staviti na raspolaganje gradonačelniku, ali kao vijećnik nemam za to pravo dobit naknadu, jer kao vijećnik sam za to plaćen da radim u interesu Grada. Bio to mali projekt, veliki projekt. Kao vijećnik sam na sebe prihvatio obavezu da radim za ovaj Grad. Prema tome, hoće li meni sutra, Čepi ili bilo kome ovdje, gradonačelnik dat malo više posla, neka prihvati ako hoće, ali ne može za to biti ekstra plaćen. I može ga nazivati menadžerom, prijateljem, radnikom, kako god hoće. Eto.

PREDSJEDATELJ
Nećemo, evo, evo, molim vas (više glasova se čuje). Ja se slažem, molim vas, gospodine Marušić. Ja se sa svima slažem. Obzirom da je gospodin Tomislav Alujević Grgas je već zatražio davno riječ i ne bi htio biti nekorektan prema njemu i nedemokratičan, ja bi samo zamolio bez ikakvih više replika ili odgovora, samo da čujemo što je htio reć. Dajte molim vas budimo još toliko susretljivi. Izvolite gospodin Tomislav.

TOMISLAV ALUJEVIĆ GRGAS
…. Dakle, apsolutno se slažem. Tko hoće radit besplatno, mukte, može, imali smo šansu izglasat i besplatno naknade za vijećnike. Dakle, moguće je raditi besplatno. Ono što mene ovdje interesira, s obzirom da se spominje sukob interesa, volio bi da se ustanovi da li je to sukob interesa, jer ako vi kažete neko može biti vijećnik i radit s Gradom ali bez naknade, to ne znači da je izbjegnut sukob interesa ako postoji. Dakle, ja bi volio prvo da se razjasni da li je to sukob interesa. Ako je sukob interesa onda smo sve riješili. Ako nije sukob interesa, onda je stvar odluke koju ćete vi predložiti na sljedeće Gradsko vijeće.

GRADONAČELNIK
To je upravo dilema koju ja imam. I zbog toga vas molim da izglasamo ovo ovdje. Ovdje se radi o generalnom savjetovanju do 01. 02. Nakon 01. 02. više ne može biti generalni savjetnik, a ovo što ste kolega Grgas i što je kolega Luka govorio, upravo tu je dilema. Ajmo izglasajmo ovo pa će mo nastaviti sljedeći put o ovome, pitat će mo još i pravne stručnjake, razmislit će mo i odlučit će mo. Eto. Stavi na glasanje.

Komentari


Trenutno nema komentara. Budi prvi koji će komentirati članak.

Komentiraj članak

Ime (Obavezno)
Komentar (Obavezno)
CAPTCHA image
Unesite kod prikazan na slici