Krvna grupa 'A'

Krvna grupa 'A'

 

Facebook stranica TomislavAG

 

Povijesno je bila od presudne važnosti, ta prilagodba kada se čovjek morao odvojiti od lova i sakupljanja plodova, jer su mu prirodne okolnosti nametale druge uvijete, a to je uzgajanje biljaka i životinja u svrhu prehrane. Ova krvna grupa je nastala iz prapovijesne krvne grupe '0' i uvelike joj je suprotna. Iz energične, hiperaktivne i dinamične ratničke krvi, evolucijski je nastala vrsta krvi koja se prilagodila agrarnoj aktivnosti ljudi, gradnji nastambi, životu u zajednicama, jednom mirnijem načinu života. Sukladno tome karakteristika krvne grupe 'A' je i usporeniji metabolizam, gušća krv, viši su faktori koagulacije, faktor VIII i Von VVillebrandov faktor (VWF). Također im je povećan fibrinogen, bjelančevina koja sudjeluje u procesu zgrušavanja krvi. Ova vrsta krvne grupe najsklonija je prekomjernom stvaranju krvnih ugrušaka (tromboza) kako u listovima nogu, što ima za posljedicu proširenje vena, tako i cerebralnu trombozu. Samim time skloni su bolestima koronarne arterije. Povećani faktori zgrušavanja krvi djeluju osim na zdravlje krvnih žila i na samo srce, koje zbog gustoće krvi radi u otežanim uvjetima, pa ga je potrebno posebno njegovati.

Gustoća krvi negativno djeluje na razvoj i metastaziranje tumora, kojem količina i ljepljivost trombocita i fibrinogena služi za lakše sljepljivanje tumorskih stanica, pa time i razmnožavanje. Krvna grupa po tom pitanju ima lakši recidivitet - ponavljanje tumora.

Ova krvna grupa ima još jedan metabolički problem, a to je povećan bazalni kortizol, kao i prejaka reakcija na stres, kojim dodatno povećava količinu kortizola u krvi. Težak oporavak od stresa može dovesti do mnogih poremećaja, poremećen san, tjeskoba, migrena, smanjenje mišićnog tkiva, jer ga kortizol rastvara, troši, kao i problemi s tlakom.

Probavnom sustavu krvne gurupe 'A' nedostaju neki probavni enzimi, odnosno ima ih u manjoj količini od drugih krvnih grupa, a to su crijevna alkalna fosfataza, renin i laktaza. Nesekretori imaju nešto više alkalne fosfataze od sekretora. Zbog toga imaju lošiju zaštitu probavnog trakta, jer alkalna fosfataza ima ulogu dezifetanta. Manjak alkalne fosfataze ima za posljedicu slabije i sporije probavljanje bjelančevina i masti. Ona sudjeluje u resorpciji kalcija, pa je ova krvna grupa sklonija osteoporozi, posebno žene. Rak želuca i crijeva, Chronova bolest, celijakija, tim bolestima je sklonija krvna grupa 'A'.

U principu ovo je izraziti vegetarijanac, kojem je riba, jaja, piletina, puretina, i janjetina osnov proteinske prehrane, pa su zbog manjka crvenog mesa u prehrani u deficitu sa vitaminom B - 12, koji su djeluje u produkciji hemoglobina. To dovodi do učestale pojave anemije. Perniciozna anemija ima češće ova krvna grupa, jer sklonost vrijedu želuca ili gastritisu, dovodi do oštećenja želučane stjenke, a u njoj se stvara intrizični faktor, koji u crijevima pomaže resorpciju vitamina B- 12. Barretov jednjak ili GERB su najčešće bolesti probavnog trakta krvne grupe 'A1, prehranom po krvnoj grupi i ciljani dodaci prehrani za ovu krvnu grupu, mogu puno pomoći. Ove bolesti može dobiti i krvna grupa '0', zbog velike količine želučane kiseline, a krive prehrane.

Imunitet

Imunitet ove krvne grupe karakterizira nedovoljno jak odgovor na tumore. Slaba aktivnost bijelih krvnih zrnaca, mislim na (NK) natural killer, prirodne ubojice. Narušena je sposobnost imunosnog sustava da raspoznaje prijatelje od neprijatelja. Tumorski bilježi su slični antigenu krvne grupe 'A' i osim toga genetski u crijevima ima zatomljen faktor tumora, a to je T (Thomsen Friedenreich) i (Tn) antigeni. Od načina života i prehrane ovisi hoće li doživotno ostati zatomljen i neaktiviran.

Kako je rak debelog crijeva, želuca, prostate i dojke izrazita sklonost krvne grupe 'A', posebno želim dati nekoliko bitnih smjernica za obranu od tih bolesti:
 • Korištenje probiotika (jogurt, kefir) 
 • Morska alga kelp 
 • Arabinogalactan od ariša 
 • N - acetilglukozamin 
 • Vinogradarski puž (helix pomatia) koji u sebi sadrži HPA (helix pomatia aglutinin) koji pomaže imunosnom sustavu da stanice raka postanu lakše uočljive, jer će u tom slučaju i on biti aktivniji i učinkovitiji. 
 • Crvenkasta ljuska neoljuštenog kikirikija i sam kikiriki (bez dodatnih ulja) 
 • Brokula, zbog indol - 3- carabinola, jakog antioksidansa 
 • Posni sir sa lanenim uljem 
 • Maslinovo ulje 
 • Koštice kajsije, marelice, breskve 
 • Kondrotin sulfat sa glukozaminom 
 • Proizvodi od soje sadrže inhibitor proteaze, a sadrži genestin koji deaktivira aromatazu, koja se nalazi u stanicama koje stvaraju estrogen. Zaustavljanjem tog enzima zaustavlja se rast mnogih vrsta raka 
 • Bob (vicia faba), potiče ispravnu diferencijaciju satnica 
 • Amaranth - indijski šćir, zaustavlja rast stanica 
 • Kvercetin iz kapule djeluje protuupalno i antioksidans je 
 • Đumbir, jer smanjuje djelovanje 5 - lipoksigenaze, tvari koja je povezana sa metastaziranjem raka 
 • Luk / češnjak, slično djeluju poput kapule 
 • L - glutamin, sudjeluje u produkciji staničnog glutationa koji predstavlja osnovu staničnog imuniteta 
 • Lan i lanene sjemenke, poželjno je da osobe oboljele od raka nabave odjeću od lana, posebno donje rublje.

Ova krvna grupa sklona je stvaranju povećane količine sluzi i to u sinusnim kanalima. Time onemogućava iskorištavanje dušičnog dioksida koji se stvara upravo tu, a koji je bitan za zdravlje. Reakcija nastaje kao odgovor autoimunosnog sustava koji reagira na pogrešno konzumirane namirnice, aktivirajući tjelesne antihistaminike, koji za posljedicu imaju pojačano izlučivanje sluzi u nosnici, edemi sluzokože, suzenje, kašalj. U tom slučaju treba potpuno izbaciti pšenicu i pekarske proizvode u kojima se ona pojavljuje, kravlje mlijeko, šećer, kolače, bombome, rajčicu, piletinu, kukuruz, a osove sa negativnim rezus faktorom soju, a rajčicu ne trebaju izbjegavati.

Ovakvo stanje ako prijeđe u kronično dovesti će do upale uha, što opet može imati reperkusiju u začepljenju eustahijeve tube, čime se gubi njena inhalacija i stvaraju preduvjeti za razmnožavanje bakterija. To dovodi novim upalnim procesima i oštećenju sluha. Treba povećati unos voća i povrća, a prestati konzumirati štetne namirnice.

Krvna grupa 'A' ima probleme sa regulacijom stvaranja i aktiviranja želučane kiseline, koja se ispušta u tanko crijevo, potpomažući probavnu resorpciju masnoća i bjelančevina. Događa se da se sastojci žučne kiseline (bilirubin i kolesterol) kristaliziraju i pretvaraju u žučne kamence. Žutica, ciroza jetre i žučni kamenci uglavnom su povezani sa ovom krvnom grupom. Trebali bi se čuvati pretilosti koja vodi prema povećanju masnoće u krvi (LDL) i mašćenju jetre, što dovodi do dodatnih problema.

U svim ovim navedenim situacijama je preporuka konzumacija voća i povrća i smanjiti životinjske masnoće. Žene bi trebale izbjegavati oralnu kontracepciju. Od dodataka prehrani trebalo bi koristiti zeleni čaj, 2-3 puta dnevno. Artičoke - potiču istjecanje žučne kiseline i metaboliziranje kolesterola. Kurkuma, jer sadrži kurkumin kao i taurin. Lecitin kao dodatak iz soje kao hrane jer smanjuje kristalizaciju žučne kiseline. Korijen maslačka poboljšava funkciju jetre i žuči. Kao digestiv kontrolirano koristite malu količinu pelinkovca. Jedite tunu, koja je bogata fosfidima. Začin korijandera pojačava sintezu žučne kiseline u jetri, povećava HDL, a smanjuje LDL.

Koristite silimarin (tablete ili sirup) ima ga u biljka badelj, ali samo za osobe sa bolestima jetre. Čaj od koprive je nužan dodatak za detoksikaciju krvi i jetre, a na proljeće konzumirajte svakodnevno trešnje, koje eliminiraju iz jetre opasan enzim (ODC) ornitindekarboksilaza.

Bolesti srca

Doživljaj stresa kojem je krvna grupa 'A' više podložna od drugih krvnih grupa, kao i lako dobivanje masnog tkiva, gustoća krvi, što dovodi do otežanog srčanog rada, problemima sa tlakom i trombozom, pa i krvožilnim sustavom. S tim u vezi, osnovna predispozicija se svodi na ublažavanje posljedica stresa, smanjenje kolesterola, posebno LDL-a, a prehrana po krvnoj grupi će tome najbolje doprinijeti. Kako su faktori zgrušavanja krvi više izraženi veći je rizik za srčani udar kod krvne grupe 'A'. U tom slučaju preporučam hranu i dodatke prehrani koji djeluju na razrijeđivanju krvi i pojačavanju snage srčanog mišića i zalisaka.

 • Glog u naturopatskoj medicini se koristi za izlječenje i prevenciju angine pectoris, visokog tlaka, aritmije, čisti arterije 
 • Koenzim Q10 djeluje pozitivno na optimalno funkcioniranje stanica u stanjima pojačanog opterećena, posebno podržava mitohondrije, prevenira sve srčane bolesti. Sprječava oksidaciju LDL-a 
 • Vitamini A, C, E, kao antioksidansi, što više u obliku sirovog voća i povrća 
 • Ginko biloba djeluje na faktore razrijeđivanja krvi, posebno koagulantni faktor VIII, a pospješuje bolju cirkulaciju krvi u mozgu, čime preventivno djeluje i na Alzheimera i općenito mentalno - moždanu demenciju 
 • Resveratrol kao dodatak ili crno grožđe, koristeći koštice koje treba pregristi to je antioksidans koji čisti krvne žile i razrjeđuje krv.

Ova krvna grupa je genetski u anemiji zbog manjka željeza, pa je uz vitamin B - 12, bitno dodati željezo, vitamin B - 6 i B - 9, kao i 2 mg bakra dnevno ali strogo kontrolirano. Vitamin C je također neophodan. Da bi došlo do uredne sinteze željeza, odnosno sazrijevanje hemoglobina, bitno je da želučana stjenka nije oštećena, npr. gastritis, gastroezofagialni refluks, a isto vrijedi ako je pretjerana konzumacija kofeina, alkohola i gaziranih sokova. U tom slučaju želučana stjenka ne proizvodi dovoljno bjelančevine - intrinzični faktor koji pospješuje resorpciju vitamina B - 12 u crijevima, čime se remeti njegova sinteza u organizmu.

Isto kao što su žene ove krvne grupe sklone tumoru reproduktivnih organa, tako su muškarci 'A' krvne grupe skloniji upalnim procesima i tumoru prostate. Da li bolest ili preventiva, trebalo bi koristiti slijedeće namirnice i dodatke prehrani:
 • Cink, koji se najvećim dijelom života troši na produkciju sjemena, sjemene tekućine, i mišićni rad uravnotežuje rad hormona stresa, a i za zdravlje kože. Konzumaciju treba uskladiti nakon potrošnje jednog intervala korištenja napraviti 10 - 15 dana pauze 
 • Činjenica je da ga u tijelu muškarca najviše ima u prostati, pa je sa cinkom treba njegovati. Reguliranje PSA (prostata special antigen) testosterona, dehidrotestosterona DHT, odnosno slobodnog testosterona, obavlja se uz pomoć jednog prostaglandina, kojeg možemo regulirati uz pomoć hladno - prešanog maslinovog ulja, i to na način da se jedna jušna žlica popije ujutro, a druga u popodnevnim satima. Olekantal i oleuropein koji se nalaze u ulju reguliraju tromboksan, koji regulira zdrav omjer testosterona a i ima dodatnu pozitivnu popratnu pojavu da razrijeđuje krv. Posebna preporuka je čaj od maslinovog lišća, vidjeti tekst na samom kraju 
 • Saw palmetto vrsta palme čiji ekstrakt bobica ublažava i blokira simptome benigne hiperplazija prostate (povećane prostate) olakšava mokrenje i blokira proces / enzim kojim hormon testosteron prelazi u dihidrotestosteron 
 • Pygeum Africanum, patuljasto stablo čiji se dio kore u formi tablete koristi za reduciranje upalnog procesa prostate. Blagi je dijuterik, a ujedno pospješuje erekciju 
 • Laneno ulje, jer ima (ALA) alfa linolensku kiselinu, jedan od nezasićenih esencijalnih kiselina - OMEGA 3. 
 • Bučine sjemenke, veliki sadržaj cinka i nezasićenih masnih esencijalnih kiselina (krvna grupa 'B' ne smije ovo koristiti)


Dodaci prehrani za krvnu grupu 'A'

 • L - carnitine pomaže prebaciti masnoće u ljudsku staničnu centralu za stvaranje energije, mitohondrije, ujedno smanjuje inzulinsku rezistenciju 
 • L-glutamin za podizanje staničnog imuniteta i stvaranja glutationa 
 • Lipoična kiselina, antioksidans, pridonosi boljem metaboliziranju šećera 
 • Cink, mineral potreban za mišićni rad, rad štitnjače, reproduktivne organe i kožu 
 • Magnezij, mineral koji ide uz kalcij, spriječava stvaranje bubrežnog kamenca, pomaže kod grčeva u mišićima, posebno nogu, regulira krvni tlak, metabolizam vode. Šećeraši imaju manjak ovog minerala. 
 • Soja, osnovna prehrambena namirnica 
 • Ginko biloba, popravlja posebno perifernu cirkulaciju, razrjeđuje krv 
 • Željezo, zbog učestale anemije, uzimati sa navedenim dodacima iz ranijeg dijela teksta, jer je inače efekt zanemariv 
 • Koenzim Q10 održava optimalno funkcioniranje stanica, prevencija kardiovaskularnih bolesti, sudjeluje u aktivaciji staničnog disanja, spriječava oksidaciju LDL-a 
 • B - complex neophodan za sve krvne grupe, posebno šećeraše i neuro bolesti 
 • Laneno ulje - kompleksno djelovanje na organizam i sveukupno zdravlje 
 • Riblje ulje - kompleksno djelovanje na organizam i sveukupno zdravlje 
 • Gljiva maitake - posebno se koristi u borbi protiv tumora 
 • Đumbir, antioksidans koji uništava 5 - lipooksigenazu, tvar koja sudjeluje u razvoju tumora 
 • Silimarin, antioksidans za jetrene probleme 
 • Čaj od koprive, čišćenje krvi, jetre 
 • Kurkumin, začin, antioksidans, antikancerogen i spriječava stvaranje žućnih kamenaca 
 • Lecitin, izvor fosfolipida, koji reguliraju rad žući 
 • Resveratrol - antioksidans i razrijeđivač krvi 
 • Vitamini A, C, E koji spriječavaju oksidaciju lipoproteina niske gustoće LDL 
 • Glog, ova biljka je u stanju za srce napraviti čuda 
 • Zeleni čaj, antioksidant, sadrži katekin (EGCG) 
 • Krom pikolinat- mineral koji djeluje na rad gušterače i čini inzulin u krvi djelotvorniji, preporuka dijabetičarima

Proteinska prehrana jača i ubrzava metabolizam krvne grupe '0' dajući im snagu, dok je kod krvne grupe 'A' efekt suprotan. Osobe krvne grupe 'A1 imaju usporen metabolizam, uključujući i metabolizam probave hrane i resorpcije. Masnoće i meso samo usporavaju metabolizam i ostavlja tijelo bez snage. Najčešće anomalije koje se tada događaju ako se ne promijene prehrambene navike i stil života su giht i pretilost, odnosno promjena kiselosti organizma. Ova krvna grupa nije predviđena za masnu i visokoproteinsku prehranu, što dovodi do povećanja kolesterola, koji nosi dodatne zdravstvene probleme, kao i gomilanje međustanične tekućine.

Gusta krv uz usporeni metabolizam traži od ljudi ove krvne grupe pridržavanja pravila iz samog teksta, kao i prehrane po tablici, koja je sastavni dio ovog teksta. Da bi podigli razinu metabolizma i održali sebi zdravlje, potrebno je bavljenje tjelesnom aktivnošću i to: yoga, lagani fitness, trčanje 3 xtjedno minimalno 30 minuta. Vi niste za ubitačne aerobne vježbe, tipa maraton ili triatlon, Vama je takav vid vježbanja ponovo stres. Posebna preporuka je plivanje, vožnja biciklom, šetnje prirodom. Teški treninzi Vas tjelesno i psihički dodatno opterećuju. Cijelo vrijeme vodite računa da se kako je već navedeno, krv blago razrijedi, i vodi kontrola da Vas tumor ne iznenadi, a kome ste inače skloni. Koristite antioksidante i laboratorijskim i drugim analizama kontrolirajte svoj zdravstveni status. Nesekretori trebaju posebno biti oprezni jer zbog jednog antigena manje nemaju mogućnost da nadziru viruse ili bakterije, koje se eventualno gomilaju u sekretima, pa se antigeni ne mogu aktivirati, kao ni antitijela, dok ne dođu u krv. Posebno je važno podignuti imunitet zbog nedovoljno učinkovitog i nedovoljno aktivnog imunosnog sustava. To se može odlično napraviti uz pomoć dodataka prehrani, koji su navedeni u tekstu.

Ni prehrana prema krvnoj grupi, niti dodaci prehrani neće Vam dati rezultate sami po sebi. Potrebno je da znate da živimo u uvjetima pojačane radijacije, kiselih kiša, onečišćenih voda, GMO- sjemenja, eko- zagađenja od 'stakleničkih plinova', faradayevog kaveza, kompjutera, televizije, mobitela, mikrovalnih pećnica, teflonskih tava, pogrešnog pečenja na otvorenoj vatri / zagorijevanje. Hrana je pakirana u tetrapaku uz hidrogenizačiju i pasterizaciju, koja negativno modificira strukturu hrane, koja je za naše tijelo neiskoristiva, ali za proizvođača i trgovca je bitno da mu što duže traje, kako ne bi izgubio profit uložen u taj proizvod. Kupujemo obrano mlijeko u kojem više nema ničeg posebno korisnog.

Često iz neznanja preklapamo namirnice koje ne idu zajedno, poput blitve, zelja, špinata, brokule i ribe, jer u tom slučaju goitrogen, supstanca iz lisnatog povrća remeti metabolizam joda i gubi se funkcija štitnjače. Kupujemo vitamin 'C' proizveden iz kukuruznog škroba, a krvne smo grupe 'B' čime sebi činimo štetu. Jedemo i čitamo novine, a na prstima nam ostaje olovo. Sjedamo za stol žedni i gladni, umjesto da žeđ neutraliziramo barem sat ranije, kako ne bi ispraznili želučanu kiselinu. Za stol moramo doći gladni, ali ne i nervozni. Zaboravljamo da trebamo često udisati kroz nos, najčešće iz lijenosti i zaboravljivosti, a tijelo nam automatski proizvodi dušikov oksid, kojeg samo treba kroz nosnicu povući u pluća. Tjelesna neaktivnost, stres na stres. Sjedilački triatlon: trosjed - dvosjed - fotelja, brzo nas iz anaboličkog i stvaralačko - konstruktivnog metabolizma vodi prema degenerativnom, kataboličkom metabolizmu, koji ubrzano skraćuje naše telomere i ubrzano gura prema životnom kraju. Aktivacijom anaboličkog metabolizma, omogućujemo regeneraciju tijela.

Ovaj tekst uzmite kao inicijalni, kao uputstvo, kao odškrinuta vrata u promjeni ukupne strategije ponašanja Vas prema okolišu, prema drugim ljudima oko Vas, i na kraju posvetite se sami sebi i svome zdravlju. Svrha nije zdravlje samo po sebi niti nečija želja da ćete živjeti po toj metodi 200 godina, već da životni vijek provedeš kao mlazni avion, koji se uredno i redovito održava, prima adekvatno gorivo i ne ruši se. Zdravlje nije samo sebi svrha, već luksuz hedonizma u najširem smislu te riječi, koju ti ono pruža. Diši i živi život punim plućima.Slika u članku korištena sa stranice: anthro.palomar.edu/vary/vary_3.htm

Ovaj tekst nema namjeru zamijeniti savjete i upute liječnika, medicinskih institucija, već ukazuje i sugerira nove i stare spoznaje i vještine liječenja te preventivnog djelovanja na zdravlje ljudi.

Denis Urošević Beroš tel. 021/490-708, 021/490-713, 021/490-686Komentari


Linda
22. listopad 2014. 14:24
Odlican tekst, narocito kraj.
Ja pocinjem sa eksperimentom :))
Hvala Denis!
Linda
22. listopad 2014. 22:23
Postovanje Denis,
Docepala sam se Vase brosure od jednog prijatelja i evo sebi pravim jednu zgodnu tablicu :) Malo sam zbunjena: kaze za krvnu grupu A+ da je kikiriki izvanredno dobar, ali kikirikijevo ulje - treba izbjegavat ?! Ponavljam, to ne pise u ovom clanku, ali imam ispred sebe malo opsirniju brosuru, iz 2013 (ulja na str. 35., kikiriki na str. 31)...ovakve stvari,(bez dodatnog objasnjenja) obicno poljuljaju moje povjerenje u autora...I bas sad kad sam se taman bila zagrijala.... U svakom slucaju bi van bila zahvalna.

Zivi i zdravi bili :)
Linda
Pookie
29. listopad 2014. 13:27
Ovaj me tekst malo preplašio...Pokušat ću se pridržavat onoga šta ovde piše jer mi se čini da tu ima nečega
Branko
24. studeni 2014. 13:05
Kompetentan i zaista izvanredan tekst
Mladen
10. svibanj 2016. 13:16
Detaljno opisan, odličan tekst! Zanima me imate li možda slično o krvnoj grupi AB+?
Sokol Katinac Vinkica
17. rujan 2016. 12:37
Nemam posebnog komentara, osim zelje da se vidimo, u okviru tvojih mogucnosti.vremena,te da mi das savjete za prehranu A grupe. Imam par autoimunih bolesti.Nisam te vidila ovo lito,jer bi te kontaktirala osobno. Pozdrav od Vinke,K.Stari.

Komentiraj članak

Ime (Obavezno)
Komentar (Obavezno)
CAPTCHA image
Unesite kod prikazan na slici