Andre Rieu koncert u Grazu i Explora Radio KLAndre Rieu koncert u Grazu i Explora Radio KLAndre Rieu koncert u Grazu i Explora Radio KLAndre Rieu koncert u Grazu i Explora Radio KLAndre Rieu koncert u Grazu i Explora Radio KLAndre Rieu koncert u Grazu i Explora Radio KLAndre Rieu koncert u Grazu i Explora Radio KLAndre Rieu koncert u Grazu i Explora Radio KLAndre Rieu koncert u Grazu i Explora Radio KLAndre Rieu koncert u Grazu i Explora Radio KLAndre Rieu koncert u Grazu i Explora Radio KLAndre Rieu koncert u Grazu i Explora Radio KLAndre Rieu koncert u Grazu i Explora Radio KLAndre Rieu koncert u Grazu i Explora Radio KLAndre Rieu koncert u Grazu i Explora Radio KLAndre Rieu koncert u Grazu i Explora Radio KLAndre Rieu koncert u Grazu i Explora Radio KLAndre Rieu koncert u Grazu i Explora Radio KLAndre Rieu koncert u Grazu i Explora Radio KL

Andre Rieu koncert u Grazu i Explora Radio KL

Posjetite i facebook stranicu TomislavAG

Iz časopisa Optimist (svibanj 2012):

Dragi čitatelji časopisa Optimist za vas smo bili prvog vikenda u mjesecu svibnju na putu u Graz. Iskoristili smo „produženi vikend“ zbog blagdana Svetog Duje da odemo na koncert poznatog svjetskog dirigenta i voditelja Strauss orkestra iz Maastrichta Andrea Rieua. Koncert se održao u nedjelju navečer u multifunkcijskoj novoj dvorani Stadthalle u Grazu.

Prethodno smo dolaskom ujutro u Graz napravili šetnju po samom centru prvo kroz Herrengasse, pješačku zonu u samom centru Graza i napravili prve slike sa putovanja na Hauptplatzu centralnom trgu sa prekrasnom fontanom koja je posvećena Štajerskom princu, koja, kao i ona u Rimu predstavlja četiri rijeke: Muru, Dravu, Enns i Sann. Inače, sam naziv Graz potječe od imena Gradac ili Gradec jer su ga 1128. godine osnovali slaveni. Kolonizacijom južnoalpskih prostora u 12. stoljeću ga naseljavaju germani. S jačanjem obrta i trgovine dolazi do doseljavanja bavarskih kolonista koji su postupno istisnuli slavenske starosjedioce. Danas, Graz ima oko 260.000 stanovnika te je drugi grad po veličini u Austriji. Jedan je od većih sveučilišnih centara u kojem studira preko 50.000 studenata.

U centru smo odlučili svratiti u poznatu slastičarnu „Amorino“ na početku Sporgasse na sladoled u obliku ruže gdje je svaka latica drugi okus sladoleda, a u sredini ukusna čokolada što i priliči zemlji koja se nalazi u klubu zemalja koje su poznate po dobroj čokoladi.

Naravno nismo zaobišli ni Schlossberg, Bermudski trokut sa interesantnim kafićima i restoranima, zatim Landhaus i naravno katedralu Dom koja je i danas podsjetnik da je Graz bio carski grad i sjedište Frederika III. Posjetili smo i Kunsthaus te se opskrbili sa suvenirima jer kako je poznato od subote poslije 13 sati do ponedjeljka ne rade ni dućani ni shoping centri. Iskoristili smo i prigodu da se slikamo na futurističkom umjetnom otoku u obliku poluotvorene školjke Murinsel koji je privremeno izgrađen 2003. Godine kad je Graz bio „Europski grad kulture“, no i dan danas je ostao jer su ga prihvatili građani Graza, a postao je i turistička atrakcija.

Nakon dobre šetnje po ulicama centra Graza ručali smo u restoranu Drei Goldenen Kugeln na Heinrichstrasse koji je postao institucija Graza te je danas prisutan na deset lokacija, a poznat je velikim bečkim šnicelima i porcijama koje teško može savladati i teža kategorija gurmana, a sve za pristojnu cijenu koja je na razini cijena kod nas. Smještaj smo rezervirali u Jufa hostelu pristojno uređenom prenoćištu sa čistim sobama i pristojne cijene za Austrijske prilike.

No, vratimo se mi našem glavnom cilju, a to je koncert orkestra Andre Riua. Za one koji ne znaju Andre Rieu je dirigent i violinist rođen u Nizozemskoj. Nakon završenog konzervatorija odlučio je osnovati vlastiti orkestar. Zapravo, ga je ponukala ideja koju je imao od djetinstva kad je kao dijete bio na koncertima koje je dirigirao njegov otac te je primijetio da publika čim krenu taktovi valcera  živnu i počnu cupkati. Zato je osnovao Johann Strauss orkestar s ciljem da klasiku popularizira i približi svima. Orkestar danas broji preko 40 svirača, a od 2003. na koncertima je uveo i soliste te je na repertoaru postavio sve poznate arije iz svjetskih opera. Centralni koncerti se održavaju sredinom lipnja u Maastrichtu na Virijthof trgu gdje dolaze posjetitelji iz svih krajeva svijeta. Inače, je s orkestrom obišao cijelu zemaljsku kuglu, a koliko je popularan govori i podatak da su svi koncerti rasprodani te da se znaju održavati u velikim arenama i na stadionima sa 50.000 gledatelja. Izdao je preko 50 nosača zvuka i DVD-ova sa velikih koncerata, a ove godine krajem mjeseca odlazi prvi put u Brazil na veliku turneju.

U Grazu je održao odličan koncert koji je bio priprema za veliku turneju koja slijedi tako da smo imali privilegiju čuti i ariju „Pjesma lutke“ iz Olympie od Offenbacha koju je veličanstveno izvela Carla Maffiolleti, izvaredan sopran iz Brazila koja plijeni kristalnom gornjom lagom i visinama koje može otpjevati. Uz nju su kao solisti nastupili još i mezzosopran Carmen Monarcha s poznatom arijom  „O Mio Babbino Caro“ iz Puccinijeva Gianni Schicchija te sopran Kimmy Skota s arijama Franza Lehara. Posebno treba izdvojiti tri tenora Nijemac Thomas Greuel, Mađar Bela Mavrak i Australac Gary Bennett („Platin tenors“) koji su otpjevali veselu tradicionalu talijansku pjesmu Tiritomba. Koncert pun gegova uz Andre Rieua kao vrsnog showmana završio je tradicionalno sa Adieu mein kleiner Gardeoffizier uz publiku na nogama ispred bine.

Mi smo kao mala delegacija iz Splita ponijeli sa sobom transparent sa željom da Andre Rieu održi koncert u Splitu. Osobno sam od početka godine poslao nekoliko emailova i pisama ljudima iz produkcije. Želja mi je bila da pokušamo organizirati koncert 1. srpnja prigodom ulaska Hrvatske u Europsku uniju na splitskoj rivi, a za čitatelje časopisa Optimist mogu prenijeti ekskluzivnu informaciju da sam nakon razgovora s promotorom Andrea Rieua u Grazu dobio potvrdu da planiraju organizirati koncert u Splitu i Zagrebu u svibnju slijedeće godine. Stoga, ja sam svoju misiju ispunio te se nadam da ćete slijedeće godine uživati u glazbi i gegovima, nakon poznata tri tenora, danas najvećeg promotora popularne klasike u svijetu violiniste i dirigenta Andrea Rieua s Johann Strauss orkestrom i solistima.

EMISIJA EXPLORA - RADIO KL

Jedna od najbolji emisija na Radio KL koji se nažalost nedavno ugasio. Želja mi je bila sačuvati spomen o emisiji kroz ovu objavu kako bi se mogli sjetiti nezaboravnih emisija i doba kad je Radio KL bio pravi kult radio u gradu Splitu.

Voditelji: Zlatko Boko i Siniša Viđak
TEMA : Andre Rieu
GOST: Tomislav Alujević Grgas 
DATUM: 9.svibnja 2012.

Explora - Radio KL - Emisija Andre Rieu by Tomislav Alujević Grgas on Mixcloud

Komentari


Trenutno nema komentara. Budi prvi koji će komentirati članak.

Komentiraj članak

Ime (Obavezno)
Komentar (Obavezno)
CAPTCHA image
Unesite kod prikazan na slici