Kiselost organizma i odnos prema hrani

Kiselost organizma i odnos prema hrani

Kiselost organizma

Kiselost organizma podrazumijeva koncentraciju iona vodika u tijelu, a mjeri se i iskazuje putem pH vrijednosti urina. Od 7 na niže znači kiselost, a više od 7 se ide prema lužnatom stanju. Naš organizam nije samo biokemijski sustav u svojoj osnovi, već i složeni sustav elektrokemijskih reakcija. Pozitivni ioni stvaraju kiselu reakciju u tijelu, a lužnati negativnu. Poput akumulatora ako mu padne razina vode u sustavu, postaje kiselo, jer je nestalo vode koja je lužnata. Čim dođe do rebalansa dolazi do pada ili nestanka energije, odnosno bolesti, čim je sustav u ravnoteži, funkcionira optimalno.

Uloga kalcija, magnezija, natrija i kalija kao uz pomoć gušterače, je dio sustava koji regulira lužnatost organizma, jer izlučuje lužnati hormon sekretin, koji opet stimulira nastanak soka gušterače koji sadrži količine bikarbonatnih iona sa kojima uzrokuje lužnatost.

Hrana koja sadrži ione fosfata, klorida, sumpora, bakra, silicija, jodida, bromida, fluorida uzrokuje nastanak kiselog urina. Na zakiseljenje tijela djeluju negativni stresovi, a pozitivne informacije lužnatost, što je isto sa hranom. Automatizmom prilagodbe načina života i prehrane prema krvnim grupama dovesti ćete tijelo u ravnotežu. Ljudi krvhe grupe '0' su najkiseliji, a krvna grupa 'A' je uz 'AB' izrazito lužnata. Ovo je opet dokaz da svi ne možemo jesti sve, niti da svi jedući istu namirnicu možemo jednako djelovati na kiselost, a time i na vlastito zdravlje. Još jedna potvrda da prehranom po krvnoj grupi možemo sebi održavati zdravo lužnato/kiselu ravnotežu. Nekoliko primjena: ubod ose remeti kiselost organizma i treba što prije kalcijem regulirati ravnotežu.

Giht je također stanje poremećenosti kiselosti tijela. Kod šećeraša je ista stvar, što se može osjetit po mirisu urina, znoja, i zadaha iz usta. Poštivanjem principa krvnih grupa sprječavamo sebi takva stanja.

Odnos prema hrani

Hipokrat je tvrdio da zdravlje tijela polazi od zdravog gastrointestinalnog sustava i da ne možete biti zdravi, ako to početno odredište dolaska hrane u tijelo ne dovedete u red. Prvi i najlakši korak su probiotici (jogurt, kefir), koji djeluju na zdravlje i ravnotežu dobrih i loših bakterija u crijevima, a odgovaraju svim krvnim grupama, jer spadaju u red fermentiranih mliječnih proizvoda i u njima nema za mnoge problematične, laktoze.

Sastavni dio ove knjige su i tablice namirnica za svaku krvnu grupu, gdje napominjem da ne pomiješate svoj krvni rezus / faktor. Primjera radi A + krvna grupe ne smije jesti bananu, ali A - može. B + ne smije rajčicu, ali B - može konzumirati rajčicu. Krvna grupa 0 + smije jesti zob, a 0 - ni slučajno i tako unedogled.

Osluškujte i ispitujte sebe kad nešto pojedete, jer će vam to pomoći da se zdravo hranite, zdravo živite i da se dobro osjećate. Ništa vam se neće dogoditi ako pojedete povremeno krivu namirnicu, ali je činjenica da sami određujete svoju razinu tjelesne forme i zdravlja. Hemoglobin pamti 120 - 140 dana sve što ste u tom periodu pojeli ili popili, bilo dobro ili loše. Jetra je još veće zlopamtilo.

Ovaj tekst nema namjeru da vas predstavi ili izludi, ali će vam dati misliti prije bilo kakvog iskušenja. Osjetiti ćete zadovoljstvo sa svakim obrokom koji je usklađen sa Vašom krvnom grupom. Uvijek birajte adekvatno gorivo za Vaš metabolički motor. Znajte da niti jedan avion nije poletio na diesel - gorivo, nego na kerozin, ista stvar je i sa kamionom ili kombijem, ulijte u njih kerozin i uništit ćete im motor. Krvna grupa je bitan čimbenik za izlučivanje želučanih kiselina i probavnih enzima, što za posljedicu ima lakše ili teže probavljanje bjelančevina u čemu se '0' i 'A' drastično razlikuju. 

U želučani sok se izlučuje, velika količina antigena određene krvne grupe, pa je zato i reakcija tijela na 'krivu' namirnicu često vrlo burna. Tu je još solna kiselina koja uništava bakterije i razne klice u hrani štiteći probavni trakt od infekcija. Solna kiselina, zatim enzimi pepsin, gastrin i pepsinogen mogu se isprati i isteći iz želuca u crijeva izazivajući žgaravicu. 

Ovo se najčešće događa kada puno pijemo prije i za vrijeme obroka. Krvna grupa '0' je ovdje u prednosti, jer sve navedene probavne enzime i kiseline ima u većim količinama od drugih, jer je povijesno metabolički predodređena na razgradnji bjelančevina. Zbog toga je lako shvatiti kako bjelančevine ulaskom u tijelo koje je u fukozi '0' želučani sustav čini lužnatim iako je u svom statusu kemijski kiseliji od drugih krvnih grupa, kao npr. zašto 'A' ne može savladavati učestale i velike proteinske obroke. Praktični primjer to potvrđuje, ako je u želucu malo želučane kiseline, pepsin se izlučuje u manjim količinama i nije u mogućnosti obraditi veće količine bjelančevina. Krvna grupa ima važan utjecaj na strukturu i količinu mucina koji su sluznata antibakterijska molekula sa kojom je obložen cijeli probavni trakt, poput sluzave zaštitne ovojnice štiteći probavni sustav od osjetljivosti na hranu i brane ga od infekcija. 

Na stjenkama tankog crijeva velike količine antigena krvne grupe nadziru asimilaciju i reagiraju u slučaju prolaska 'uljeza' ili asimilacije neadekvatne namirnice aktivirajući imunosni sustav, prije svega fagocite - mikrofagove. I u debelom crijevu ogromna količina antigena krvne grupe održava u ravnoteži crijevnu floru, osnov ljudskog zdravlja i bazičnu snagu imunosnog sustava. Jetra, gušterača i žuč također su puni antigena krvne grupe, a isto tako su programirani po količini izlučevina koje prate probavu, radi li se o osobi koja je više vegetarijanac ili mesožder, opet dolazimo do važnosti krvne grupe.


Ovaj tekst nema namjeru zamijeniti savjete i upute liječnika, medicinskih institucija, već ukazuje i sugerira nove i stare spoznaje i vještine liječenja te preventivnog djelovanja na zdravlje ljudi.

Denis Urošević Beroš tel. 021/490-708, 021/490-713, 021/490-686

Komentari


Trenutno nema komentara. Budi prvi koji će komentirati članak.

Komentiraj članak

Ime (Obavezno)
Komentar (Obavezno)
CAPTCHA image
Unesite kod prikazan na slici